Publicerat 18 april 2024 i kategorin Artiklar

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa skattereduktioner kan omfördelas i deklarationen för inkomståret 2023.

14 olika skattereduktioner  

Det finns 14 olika skattereduktioner som en fysisk person kan få. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med skatt att avräkna skattereduktionen mot. De olika skattereduktionerna räknas av i en särskild ordning. Summan av skattereduktionerna får inte överstiga summan av kommunal inkomstskatt, statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt.  

Om det inte finns tillräckligt med skatt att betala för att kunna utnyttja skattereduktionen kan man i vissa fall överlåta den. Det finns ingen möjlighet för en fysisk person som inte driver näringsverksamhet att utnyttja en skattereduktion ett senare år utan rätten till skattereduktionen faller bort.  

För vissa skattereduktioner finns det en möjlighet att överlåta rätten till skattereduktion till någon annan. Dessa behandlas nedan.  

Skattereduktion för rot- och rutarbeten  

Rätt till skattereduktion för rot- och rutarbeten har bland annat fysiska personer som har fyllt 18 år. Rutavdrag får uppgå till max 50 procent och rotavdrag till max 30 procent av arbetskostnaden inklusive mervärdesskatt. Skattereduktionen för rot- och rutavdrag får uppgå till sammanlagt högst 75 000 kr per person och beskattningsår, varav rotavdraget högst får uppgå till 50 000 kr. Det är endast arbetskostnader som ger rätt till rot- eller rutavdrag. I underlaget till rot- eller rutavdrag får inte utgifter för till exempel material, utrustning och resor räknas in. 

Omfördelning av rot- och rutavdrag 

Personer som tillhör samma hushåll och som gemensamt har låtit utföra ett rot- eller rutarbete kan omfördela avdraget mellan sig om det visar sig att en av personerna inte kan utnyttja sin del av avdraget. Den person som övertar ett rot- eller rutavdrag måste också uppfylla villkoren för rot- eller rutavdrag.  

Om omfördelning begärs i inkomstdeklarationen är det bara den slutliga skattereduktionen som omfördelas. Den preliminära skattereduktionen ligger kvar på den överlåtande personen. Det kan innebära ytterlige skatt att betala för den överlåtande personen, medan den som får skattereduktionen tilldelad får mindre skatt att betala. Både den som överlåter rätten till skattereduktion och den som tar över rätten ska lämna uppgifter om omfördelningen. Det gör man i fältet Övriga upplysningar på sidan 2 i deklarationen. I e-tjänsten för deklarationen gör överlåtaren ändringen i menyvalet Ändra och väljer därefter Skattereduktioner rotarbete eller rutarbete. Där anger man uppgift om belopp, hur avdraget ska fördelas och personnummer till den man vill omfördela till. Man kan på det sättet föra över hela eller en del av avdraget. 

Omfördelning av skattereduktionen kan även ske mellan köpare som inte har hushållsgemenskap. Alla villkor måste då vara uppfyllda för den som skattereduktionen omfördelas till. Det är alltså möjligt att omfördela till den som hade haft rätt till skattereduktion redan vid ansökningstillfället. 

Det går däremot inte att omfördela skattereduktion för rot- och rutarbete som man fått som förmån. 

Skattereduktion för grön teknik 

En fysisk person kan få skattereduktion för installation av så kallad grön teknik. Skattereduktionen för grön teknik får uppgå till högst 50 000 kronor per person och beskattningsår. Det finns tre olika installationsarbeten som ger rätt till skattereduktion. Dessa är installation av nätanslutet solcellssystem (solceller), system för lagring av egenproducerad elenergi (batteri) samt laddningspunkt till elfordon.  

Omfördelning av skattereduktion för grön teknik 

Även rätten till skattereduktion för grön teknik kan man omfördela till en person som man har hushållsgemenskap med, exempelvis make, maka eller sambo, förutsatt att den personen i övrigt har rätt till avdraget.  

Om omfördelning begärs i inkomstdeklarationen är det bara den slutliga skattereduktionen som omfördelas. Både den som överlåter rätten till skattereduktion och den som tar över rätten ska lämna uppgifter om att omfördelning av skattereduktionen ska göras i fältet Övriga upplysningar i deklarationen. Kryssa också i rutan för omfördelning. I e-tjänsten för deklaration ändrar man i menyvalet ändra och väljer därefter skattereduktion Grön teknik. Där anger man belopp, hur avdraget ska fördelas och personnummer till den man vill omfördela till. Man kan alltså föra över hela avdraget eller bara en del.  

Skattereduktion för gåvor  

Skattereduktionen för gåvor uppgår till 25 procent av underlaget som motsvarar de lämnade gåvorna. För inkomstår 2023 (inkomstdeklaration 2024) kan privatpersoner få skattereduktion med högst 3 000 kronor. Det motsvarar gåvor för totalt 12 000 kronor.  

För att få skattereduktion för gåvor måste vissa förutsättningar vara uppfyllda. Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket innan man lämnar gåvan och givaren måste ha fyllt 18 år vid inkomstårets utgång. Gåvan måste vara en penninggåva som är avsedd att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Gåvan måste uppgå till minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle och uppgå till minst 2 000 kronor under året. 

Så omfördelas skattereduktionen för gåvor 

Makar och sambor kan omfördela underlaget för skattereduktion mellan sig när den som gett gåvan inte kan utnyttja hela skattereduktionen. Omfördelning kan också ske om en av makarna gett gåvor som överstiger det skattereduktionsgrundande beloppet medan den andre maken har ytterligare utrymme, eller om en av makarna inte kommer upp i det minsta skattereduktionsgrundande beloppet. 

Förutsättningen för omfördelning är att det avser makar som lever tillsammans eller sambor som tidigare varit gifta med varandra eller som har gemensamma barn. Den person som övertar ett skattereduktionsbelopp måste uppfylla villkoren för skattereduktion. Uppgifterna kan antingen ändras i deklarationen eller i e-tjänsten för deklaration.  

Skattereduktion vid underskott av kapital 

Fysiska personer som har underskott av kapital kan få en skattereduktion för det. Skattereduktionen uppgår till 30 procent om underskottet är högst 100 000 kronor. 

Om underskottet är större än 100 000 kronor får man skattereduktion med 21 procent för den del som överstiger 100 000 kronor utöver 30 procent till den del underskottet som uppgår till 100 000 kronor. Det går inte att omfördela rätten till skattereduktionen för underskott av kapital. Däremot är det under vissa förutsättningar möjligt att omfördela utgiftsräntor. 

Så omfördelar man ränteutgifter 

För att få avdrag för en ränteutgift ska man både ha varit betalningsansvarig för skulden under den tid räntan avser samt betalat räntan. Det gör att till exempel makar och sambor som har ett gemensamt lån kan omfördela ränteutgifterna på ett annat sätt än vad som framgår av kontrolluppgifterna. De som vill dela utgiftsräntorna mellan sig på ett annat sätt behöver fylla i nya belopp vid punkt 8.1 i deklarationen. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 gör man det under menyvalet Ändra. Vid deklaration på pappersblanketten ska de nya beloppen fyllas i den tomma rutan vid punkt 8.1. Det gamla beloppet behöver inte strykas. Tänk på att båda ska ange ett belopp i rutan, även om beloppet är noll för någon av personerna.

The post Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på. Göra en avsättning till periodiseringsfond Periodiseringsfonden är ett …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2024

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och hur är det att vara kvinna och driva företag i Sverige idag. Vi har pratat med Malin Bergman, vd och grundare av redovisningsbyrån ELT Ekonomikonsult AB. Här delar hon med sig av insikter kring …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året? Kontrolluppgifter Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått utdelning? Andelar i ett fåmansföretag  Den som har fått utdelning från andelar i ett onoterat bolag eller har sålt andelar behöver redovisa detta på blankett K10 kvalificerade andelar …

Läs mer

Publicerat 15 februari 2024

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  I och med att kostnadsräntan på skattekontot uppgår till 5 procent är det viktigt att veta vid vilka tidpunkter som skatten ska vara inbetald för att undvika denna ränta. Om kvarskatten …

Läs mer

Gå till startsidan